Route

De Route van Rethel naar Fumay

De Route van Rethel naar Fumay – Je vaart in 1 of 2 weken heen óf terug

 

De route van Rethel naar Fumay (of omgekeerd) kun je gemakkelijk in één week varen. Je vaart op het Canal des Ardennes tot aan Pont á Bar bij het dorpje Flize (35 sluizen en 63 km). Hier eindigt het kanaal in de Franse Maas en vaar je linksaf (stroomafwaarts) richting Charleville-Mézieres en Fumay. Van Pont á Bar tot aan Fumay is het 70 km en 13 sluizen. De hele route vergt ongeveer 35 uur.

Andere routes zijn (in overleg) natuurlijk ook mogelijk maar dan moet er heen en terug gevaren worden. Vanuit Rethel kun je Reims en de Marne bereiken. Richting Sedan kun je ook verder op het Canal de l’Est.

 

 1 week of 2 weken?

De route kan goed in een week maar ik raad je 2 weken aan. Dan heb je meer tijd, kun je het rustiger aandoen en na Fumay nog een stukje naar het noorden varen is ook heel mooi. Andere mogelijkheden zijn een stukje doorvaren bij Rethel, naar Sedan op de Maas of naar Vouziers. Om de 2e week aantrekkelijk te maken is er een korting.

Sluizentrap

In de zomer van 2002 voeren wij met onze eerste boot via Reims en Langres verder naar de Saône en Zuid Frankrijk. Wij vonden het Canal des Ardennes  één van de aantrekkelijkste delen van onze tocht: heel rustig en stil en een prachtige omgeving. Het heeft een sluizentrap bij Le Chesne van 27 sluizen achter elkaar. Dat is best hard werken, maar in mijn ogen is het één van de hoogtepunten van de tocht. Je kunt het in 1 dag doen maar dat hoéft niet.

In 2016 hebben we het Canal des Ardennes opnieuw gevaren; Nu met de zonneboot Antares. 27 sluizen elektrisch varen is veel plezieriger dan met een dieselmotor die dan eigenlijk voornamelijk stationair stand-by staat.

Canal des Ardennes sluis 4

Canal des Ardennes sluis 4

Ecluse automatique Canal de Meuze

 

 

Franse kanalen Canal de la Meuse

Automatische sluis in de Franse Maas

De Franse Maas

De Franse Maas

 

 

 

 

 

 

Boot huren in Frankrijk: Canal des Ardennes

De sluizentrap in het Canal des Ardennes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>